<p id="jf3xn"></p>
    <meter id="jf3xn"></meter>

    <ol id="jf3xn"></ol>
    <ol id="jf3xn"></ol>

          <ol id="jf3xn"></ol>

          <sub id="jf3xn"></sub>

            <dfn id="jf3xn"></dfn>

            網站地圖關于我們

            查看相冊 View Gallery
            三峽茶旅小鎮展示中心第1張圖片
            ▲ 遠景 © 金偉琦
            Long shot © Jin Weiqi


            項目背景
            Project Background


            三峽茶旅小鎮位于湖北省宜昌市鄧村鄉廣袤的茶園之中,直線距離三峽大壩僅19公里,生態資源優越,是長江三峽生態文明體制實踐區。小鎮的整體規劃愿景是成為集戶外探索、田園體驗、森林康養、高端度假于一體的高品質伴生態旅游度假消費集群。

            Sanxia Tea Town is a resort situated in Dengcun Town, Yichang City, Hubei Province, China, surrounded by vast beautiful tea gardens. It is only 19 kilometers away from the Three Gorges Dam. The resort town boasts favorable ecological resources and serves as a testing ground for eco-civilization system construction at the Three Gorges of the Yangtze River. The master planning of the resort town aims to create a high-quality eco-tourism consumption cluster that integrates outdoor exploration, pastoral experience, forest therapy and luxury vacation.

            三峽茶旅小鎮展示中心第2張圖片
            ▲ 區位分析圖 © 建筑營設計工作室
            Location map © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第3張圖片
            ▲ 風景照片 © 湖北文旅
            Scenery © Hubei Culture

            三峽茶旅小鎮展示中心第4張圖片
            ▲ 遠景 © 金偉琦
            Long shot © Jin Weiqi


            展示中心是三峽茶旅小鎮先期啟動的重要建筑節點,其總建筑面積約5000平米,包括接待餐飲、文創售賣、展覽展示、觀演劇場、共享辦公等多種復合業態。它不僅承載著三峽小鎮文旅服務的功能,同時將作為三峽茶谷文化的重要展示窗口。

            The exhibition center is an essential node in the early construction phase of Sanxia Tea Town. With a gross floor area of about 5,000 square meters, it accommodates hybrid functions such as reception, dining, cultural and creative product sales, exhibition, performance auditorium, coworking space, etc. It offers cultural and tourist services in the Sanxia Tea Town and acts as an important display window for the culture of the Sanxia Tea Valley.

            三峽茶旅小鎮展示中心第5張圖片
            ▲ 遠景黃昏 © 金偉琦
            Long shot at dusk © Jin Weiqi


            對話茶園
            In Dialogue with Tea Garden


            設計的場地策略是結合茶園之中稀少的空地,見縫插針、化整為零的布置建筑體量,使其盡量融入茶園景觀之中,并能夠對現存自然地貌進行織補與串聯,實現標識性與功能性的兼顧。經過充分的場地調研,設計選取了圍繞公共道路上下兩側的用地,將展示中心分為A、B兩個地塊。

            ARCHSTUDIO utilized the limited spare space in the tea garden to arrange the building volumes in a seamless and fragmented manner. This design strategy integrated the architecture into the surrounding tea garden landscape as much as possible, complementing and connecting with the existing natural landform to balance iconic identity and functionality. After intensive site investigation, the design team selected plots on either side of the public road, placing the exhibition center on Plot A and Plot B.

            三峽茶旅小鎮展示中心第6張圖片
            ▲ 遠景主圖 © 金偉琦
            Long shot - hero image © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第7張圖片
            ▲ 模型 © 建筑營設計工作室
            Model © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第8張圖片
            ▲ 分析動圖 © 建筑營設計工作室
            Design diagram © ARCHSTUDIO


            地塊A為一處由兩座高約7米的小山丘圍合而成的相對平坦的空場。場地南側毗鄰盤山道路,可遠眺連綿的茶田與遠山;北側則進入一片深邃的小茶谷;兩座小山丘之上也遍布茶田,其中東側山丘上還有一座土墻灰瓦的當地民居。

            Plot A is a relatively flat open space surrounded by two small hills about 7 meters high. Adjacent to a winding mountain road on the south side, it overlooks the continuous tea fields and distant mountains. The north side of the plot extends into a deep small tea valley. Both the hills are covered by tea fields, and there is a local house with earthen walls and gray tiles settled on the east hill.

            三峽茶旅小鎮展示中心第9張圖片
            ▲ 中景鳥瞰 © 金偉琦
            Medium shot © Jin Weiqi


            在延綿的茶山中,平坦的地面是極其珍貴的。因此設計選擇保留山丘前的廣場,然后聯接廣場直至山丘之上,在山丘之間架起一座“橋”型建筑。

            In winding tea mountains, it's challenging to find flat ground, which makes the square in front of the hill very precious. So, the square is retained and extended to the top of the hills, creating a "bridge" -like building between the hills.

            三峽茶旅小鎮展示中心第10張圖片
            ▲ 中景鳥瞰 © 金偉琦
            Medium shot (Aerial view ) © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第11張圖片
            ▲ 概念圖解 © 建筑營設計工作室
            Conceptual diagram © ARCHSTUDIO


            “橋”依托山丘的高度和形狀順勢而成,南側呈蜿蜒的弧線展開,連接了現存傳統民居和多層次的地面高差,同時使得內部空間獲得最大茶園景觀面;北側采用直線強化了連橋的體量感并藏入山丘之中;橋下的空間也被完全釋放,成為能夠滿足大量游客集散與活動的廣場。

            The “bridge” is constructed based on the height and shape of the hill. The south area unfolds in a meandering arc, connecting with the existing traditional house and the multi-level elevation difference, and maximizing the view of tea garden landscape from the interior space. The north side adopts straight lines to strengthen the sense of volume of the “bridge” and hide it in the hills. Underneath the “bridge” is a square that can accommodate the gathering, evacuation and activities of a great many tourists.

            三峽茶旅小鎮展示中心第12張圖片
            ▲ 近景-橋空間 © 金偉琦
            Close-up view of bridge space © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第13張圖片
            ▲ 近景-橋空間 © 金偉琦
            Close-up view of bridge space © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第14張圖片
            ▲ 近景-橋下空間 © 金偉琦
            Close-up view of space beneath the bridge © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第15張圖片
            ▲ 近景-橋下空間 © 金偉琦
            Close-up view of space beneath the bridge © Jin Weiqi


            地塊B緊鄰集散廣場,就在不遠的道路轉折點位置。這里地勢向下高差較大,偶有樹林點綴其間,也是一處較為理想的觀景點。設計選取最具代表性的近景茶田與遠景群山,形成一寬一長兩個觀景窗口,共同組成如樹木分叉般的小型觀演建筑空間,其屋頂與道路齊平成為公共觀景平臺。

            Plot B is next to the square where the road turns. It offers a fantastic sightseeing spot because of the large elevation difference and dotted woods. Two "viewing windows", a wide one and a long one, were designed to frame the most characteristic tea fields nearby and the mountainous scenery far away. Like tree branches, the two “viewing windows” compose a small performance space. Its roof is flush with the road, making it a viewing terrace open to the public.

            三峽茶旅小鎮展示中心第16張圖片
            ▲ 觀演廳近景 © 金偉琦
            Close-up view of the performance auditorium © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第17張圖片
            ▲ 觀演廳視野 © 金偉琦
            Field of view from the performance auditorium © Jin Weiqi


            循環路徑
            Loop Path


            我們希望建筑不僅是可觀之景,能與風景相適配;更應該是可游之徑,就像置身于茶田之中一樣,通過立體漫游產生多維度的身體感觀。

            The architects intended to design visually appealing buildings that plays with the surrounding scenery and create a strolling path that lets tourists feel as if they were in a tea field and enjoy multi-dimensional experiences as roaming through the architectural complex.

            三峽茶旅小鎮展示中心第18張圖片
            ▲ 中景 © 金偉琦
            Medium shot © Jin Weiqi


            這是一組充滿開放性的建筑,不僅是建筑立面上的透明,更是能從多個高度和方向的出入口進入,并借由內部流線組織形成莫比烏斯環般的完整循環路徑。宛如茶田一般柔軟起伏的大臺階連接著集散廣場,向游客展現出一種歡迎的姿態,也成為廣場活動的天然背景。拾階而上,即可來到二層的主要休閑空間。

            Featured a sense of openness, the buildings are designed with transparent facades, accesses in different heights and directions, and a complete circulation path like a Mobius loop that follows the internal circulation organization. The undulating large steps resembling tea fields connect with the square and embrace tourists in a welcoming gesture. They also serve as a natural backdrop for activities at the square. Walking upwards along the steps leads to the main leisure space on 2F.

            三峽茶旅小鎮展示中心第19張圖片
            ▲ 近景-階梯 © 金偉琦
            Close-up view of steps © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第20張圖片
            ▲ 近景-黃昏 © 金偉琦
            Close-up view at dusk © Jin Weiqi


            舒緩的建筑曲線延伸出室外走廊,直至建筑東西兩端。東側建筑盡端為緩坡室外階梯,它與傳統民居圍合成小庭院,游人可自由走上屋頂平臺。

            Where the building's curve stretches through the outdoor corridor to the eastern and western wings. At the eastern end, the gentle outdoor sloping steps enclose a small courtyard with the traditional local house. Visitors can walk up to the roof terrace from there easily and freely.

            三峽茶旅小鎮展示中心第21張圖片
            ▲ 近景-外廊 © 金偉琦
            Close-up view of exterior corridor © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第22張圖片
            ▲ 二層餐飲區小院 © 金偉琦
            Small yard at the dining area on 2F © Jin Weiqi


            西側建筑屋頂微微翻起形成階梯,成為面向北方景觀的小型室外活動廣場,這里也布置了室外階梯與二層室內相連。建筑中心由旋轉樓梯和電梯作為交通核心,縱向連接著首層、二層和屋頂平臺。

            The western building features a slightly lifted rooftop that forms steps, creating a small outdoor activity square facing the northern landscape. Outdoor steps are also arranged here to connect with the interior on the second floor. In the center of the building, spiral stairs and elevators serve as the core of traffic, vertically connecting the first floor, the second floor, and the roof terrace.

            三峽茶旅小鎮展示中心第23張圖片

            三峽茶旅小鎮展示中心第24張圖片
            ▲ 螺旋樓梯 © 金偉琦
            Spiral staircase © Jin Weiqi


            復合業態
            Hybrid Operations


            地塊A建筑首層東側處于大臺階之下,作為游客接待中心,包含接待展示、休憩等候、農產品售賣等功能。設計保持了臺階之下完整的頂部曲面形態,圓形的茶樹庭院提示了主入口的位置。

            Beneath the large steps on Plot A lies the eastern part of the building’s first floor, which is a tourist reception center. This area provides various functions such as reception, display, rest, waiting, and sale of agricultural products. The design maintains the complete curved shape of the top surface beneath the steps, and creates a circular tea tree courtyard that defines the main entrance.

            三峽茶旅小鎮展示中心第25張圖片
            ▲ 近景-階梯 © 金偉琦
            Close-up view of steps © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第26張圖片
            ▲ 首層入口 © 金偉琦
            Entrance on 1F © Jin Weiqi


            室內功能區塊采用島狀布置,墻面布置LED屏幕為多功能活動提供便利。首層西側為共享辦公區,這里可獨立運營使用。

            The indoor functional areas are arranged in the shape of islands, and LED screens are installed on the wall to facilitate all kinds of activities. Meanwhile, the west side of the first floor is a coworking area that can be operated independently.

            三峽茶旅小鎮展示中心第27張圖片

            三峽茶旅小鎮展示中心第28張圖片
            ▲ 首層展廳 © 金偉琦
            Exhibition hall on 1F © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第29張圖片

            三峽茶旅小鎮展示中心第30張圖片
            ▲ 首層辦公區 © 金偉琦
            Office area on 1F © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第31張圖片
            ▲ 首層公衛 © 金偉琦
            Bathroom on 1F © Jin Weiqi


            二層橋體作為咖啡書吧,曲線的竹鋼書架借鑒了茶田的意向,結合咖啡臺劃分多個區域,讓人們的閱讀與咖啡時光可以凌空觀景。

            The main body of the "bridge" is on the second floor and serves as a cafe and book bar. The bookshelves, made of curved laminated bamboo panels, are inspired by tea fields and are combined with coffee tables to divide the space into different areas, allowing visitors to overlook the views while reading and sipping coffee.

            三峽茶旅小鎮展示中心第32張圖片
            ▲ 二層門廳 © 金偉琦
            Foyer on 2F © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第33張圖片

            三峽茶旅小鎮展示中心第34張圖片
            ▲ 二層書吧 © 金偉琦
            Book bar on 2F © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第35張圖片
            ▲ 二層書吧局部 © 金偉琦
            Partial view of the book bar on 2F © Jin Weiqi


            二層東側的傳統民居被翻新并與新建筑主體連接,作為主要的餐飲空間,它包含了開放用餐區、包間、茶室、棋牌室等。

            The traditional house to the east side of the second floor has been renovated and connected with the main body of the new building. It serves as the main dining area, with an open dining space, private dining rooms, tea room, chess & card room, and more.

            三峽茶旅小鎮展示中心第36張圖片
            ▲ 二層餐飲區走廊 © 金偉琦
            Corridor at the dining area on 2F © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第37張圖片
            ▲ 二層餐飲區茶室 © 金偉琦
            Tea room at the dining area on 2F © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第38張圖片
            ▲ 二層餐飲區茶室 © 金偉琦
            Tea room at the dining area on 2F © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第39張圖片
            ▲ 二層餐飲區包間 © 金偉琦
            Private room at the dining area on 2F © Jin Weiqi


            餐廳內部多采用原木與夯土漆等材料,提示該建筑的地域屬性。屋頂平臺具有最佳的遠眺視野,這里可帳篷露營、可星空酒會,也成為建筑體驗的重要部分。

            Materials like timber and rammed-earth finishes set the tone of the restaurant to respond to the locality of the building. The roof terrace offers a stunning overlooking view to the surrounding landscape, perfect for camping or holding a party under the stars. It's a key part of the architectural experience.

            三峽茶旅小鎮展示中心第40張圖片
            ▲ 二層餐飲區包間 © 金偉琦
            Private room at the dining area on 2F © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第41張圖片
            ▲ 二層餐飲區公區 © 金偉琦
            Public space of the dining area on 2F © Jin Weiqi


            地塊B的影音功能與地塊A的休閑娛樂功能互補。它包含可容納100人的影音廳與多功能廳,可以兼顧影視表演、婚禮儀式等活動。

            Plot B accommodates an audio-video function that complements the leisure and entertainment functions of the building on Plot A. It consists of an audio-visual hall and a multi-functional hall that can accommodate up to 100 people.

            三峽茶旅小鎮展示中心第42張圖片
            ▲ 觀演廳入口 © 金偉琦
            Entrance of the performance auditorium © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第43張圖片

            三峽茶旅小鎮展示中心第44張圖片
            ▲ 觀演廳視野 © 金偉琦
            Field of view from the performance auditorium © Jin Weiqi


            旋轉推拉的翻板使影音廳呈現出靈活的使用模式,翻板開啟狀態下茶園景觀映入眼簾,成為音樂表演的天然背景。翻板關閉形成全避光空間,為影響放映提供更適宜的場景。多功能廳觀景視角廣闊,可以作為影音廳的配套空間,也可以作為小型展示空間獨立使用。

            These halls can be used for film and TV show performances, wedding ceremonies, and other activities. The motorized screen panel system, which can be rotated and slid, allows for flexible modes of the audio-video hall. When the screen panels are opened, the tea garden landscape comes into view and serves as a natural background for music performances. When the panels are closed, the space becomes fully light-proof, providing a better environment for projections. The multi-functional hall offers a broad field of view and can be used as an ancillary space for the audio-visual hall or as an independent small exhibition space.

            三峽茶旅小鎮展示中心第45張圖片
            ▲ 觀演廳 © 金偉琦
            Performance auditorium © Jin Weiqi

            三峽茶旅小鎮展示中心第46張圖片
            ▲ 觀演廳 © 金偉琦
            Performance auditorium © Jin Weiqi



            項目圖紙
            Project Drawing


            三峽茶旅小鎮展示中心第47張圖片
            ▲ 總平面圖 © 建筑營設計工作室
            Master plan © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第48張圖片
            ▲ 地塊A首層平面圖 © 建筑營設計工作室
            1F plan on plot A © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第49張圖片
            ▲ 地塊A二層平面圖 © 建筑營設計工作室
            2F plan on plot A © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第50張圖片
            ▲ 地塊A三層平面圖 © 建筑營設計工作室
            3F plan on plot A © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第51張圖片
            ▲ 地塊B平面圖 © 建筑營設計工作室
            Plot B plan © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第52張圖片
            ▲ 剖面圖 © 建筑營設計工作室
            Section © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第53張圖片
            ▲ 剖面節點透視圖 © 建筑營設計工作室
            Section details © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第54張圖片
            ▲ 北立面圖 © 建筑營設計工作室
            North elevation © ARCHSTUDIO

            三峽茶旅小鎮展示中心第55張圖片
            ▲ 南立面圖 © 建筑營設計工作室
            South elevation © ARCHSTUDIO


            項目信息
            項目名稱:三峽茶旅小鎮展示中心
            項目地址:湖北省宜昌市
            建筑面積:4917㎡
            設計時間:2019.03——2021.08
            建成時間:2023.04
            業主單位:湖北文旅/湖北云華鄉村文化旅游發展有限公司
            建筑及室內設計:建筑營設計工作室
            主持建筑師:韓文強、李曉明
            建筑方案及室內設計團隊:姜兆、王同輝、曹沖、文琛涵
            圖片編輯:姜兆、張國水(實習)、王瀚鋒(實習)、尹文鳳(實習)
            施工圖配合單位:武漢輕工建筑設計有限公司
            景觀設計單位:上海園林(集團)有限公司
            整體規劃單位:浙江大學建筑設計研究院有限公司
            建筑施工單位:湖北冶金建設有限公司
            室內施工單位:湖北廣盛建設集團有限責任公司
            主要材料:微水泥、GRC、鋁板、竹鋼、夯土漆等
            項目攝影:金偉琦
            項目攝像:肖石明

            Project information
            Project name: Sanxia Tea Town Exhibition Center
            Project location: Yichang, Hubei Province, China
            Gross floor area: 4,917㎡
            Design time: March 2019 – August 2021
            Completion time: April 2023
            Client: Hubei Culture & Tourism Group Co., Ltd. / Hubei Yunhua Rural Cultural Tourism Development Co., Ltd.
            Architecture and interior design: ARCHSTUDIO
            Lead architects: Han Wenqiang, Li Xiaoming
            Architectural scheme and interior design: Jiang Zhao, Wang Tonghui, Cao Chong, Wen Chenhan
            Image editing: Jiang Zhao, Zhang Guoshui (intern), Wang Hanfeng (intern), Yin Wenfeng (intern)
            Construction drawing collaboration: Wuhan Light Industry Architectural Design Co., Ltd.
            Landscape design: Shanghai Gardens (Group) Co., Ltd.
            Master planning: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. (UAD)
            Architecture construction: Hubei Metallurgical Construction Co., Ltd.
            Interior construction: Hubei Guangsheng Construction Group Co., Ltd.
            Main materials: micro-cement, GRC, aluminum plate, laminated bamboo panel, rammed-earth coating, etc.
            Photos: Jin Weiqi
            Video: Xiao Shiming


            來源:本文由建筑營設計工作室提供稿件,所有著作權歸屬建筑營設計工作室所有。

            【專筑網版權與免責聲明】:本網站注明“來源:專筑網”的所有內容版權屬專筑網所有,如需轉載,請注明出處

            專于設計,筑就未來

            無論您身在何方;無論您作品規模大;無論您是否已在設計等相關領域小有名氣;無論您是否已成功求學、步入職業設計師隊伍;只要你有想法、有創意、有能力,專筑網都愿為您提供一個展示自己的舞臺

            投稿郵箱:submit@iarch.cn         如何向專筑投稿?

            掃描二維碼即可訂閱『專筑

            微信號:iarch-cn

            登錄專筑網  |  社交賬號登錄:

             匿名

            沒有了...
            評論加載中,請稍后!

            建筑 (13410 articles)


            展覽展示 (165 articles)


            展示中心 (34 articles)


            中國 (3372 articles)


            湖北 (45 articles)


            建筑營設計工作室 (15 articles)


            鋁板 (117 articles)


            微水泥 (4 articles)



            久久亚洲综合网站_超级碰人人超碰超国产_亚洲成a人v欧美综合天堂_国色天香精品一卡二卡三卡
            <p id="jf3xn"></p>
              <meter id="jf3xn"></meter>

              <ol id="jf3xn"></ol>
              <ol id="jf3xn"></ol>

                    <ol id="jf3xn"></ol>

                    <sub id="jf3xn"></sub>

                      <dfn id="jf3xn"></dfn>