<p id="jf3xn"></p>
    <meter id="jf3xn"></meter>

    <ol id="jf3xn"></ol>
    <ol id="jf3xn"></ol>

          <ol id="jf3xn"></ol>

          <sub id="jf3xn"></sub>

            <dfn id="jf3xn"></dfn>

            網站地圖關于我們

            查看相冊 View Gallery
            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第1張圖片

            景觀事務所Carve聯手BLAD工作室新作:Arcloud
            Arcloud designed by Carve + Studio BLAD

            由專筑網若山,小R編譯

            首爾Arcloud購物廣場:一處新的公共領域

            Arcloud是一個大型多功能開發項目,位于首爾最東邊的黔丹山腳下。整個開發項目由大型住宅區、獨棟住宅、商業、娛樂和教育設施組成,通過大面積公園綠地和環繞其間的綠道連接。Arcloud購物中心這個名字有些以偏概全,因為它容納了多元范疇:一處現代都市街區,一座集零售、住房、公共設施、地下停車場、屋頂公園和中央廣場于一體的高樓大廈,將在日后成為首爾新住宅片區的活力中心。

            A new public realm for the Arcloud Shopping Mall in Hanam Gamil
            Arcloud is a large mixed-use development located at the foot of the Geomdansan mountain on the eastern edge of Seoul. The entire development – a mix of larger housing blocks, single family units, commercial, recreational, and educational facilities – is physically tied together by a string of large green parks, a green corridor that encircles and interlaces the site. The Arcloud shopping mall, its name somewhat deceiving, since it encompasses much more: it is is a modern hybrid city block, a stacked city that combines retail, housing, public facilities, underground parking, rooftop parks and a central plaza- aiming to become the lively centre of this new Seoul residential area.

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第2張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第3張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第4張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第5張圖片

            綠色社區中心

            景觀事務所表示:“當被要求為這座購物中心設計一個綠色游樂場和社區廣場時,我們意識到應該正視這個空間的屬性。我們抑制住了把它視為商場中的一部分綠地的慣性思維。相反,我們把它看作一個服務整個社區的城市中心綠色公園廣場。一個獨特的空間,位于公園綠地網絡的交叉口,環繞并連接著整個新開發項目。一個新的公共空間,邀請所有人前來實現多種參與方式,從通勤日常里暫歇腳步,來與朋友和家人共度時光,來玩耍,來社交,活躍起來,被引導前去購物。這塊綠地的特殊回報,就是吸引新老客戶不斷前來購物中心!


            折疊城市

            商場的公共廣場與街道平行,連接周圍的綠道,提供了各方向暢通的人行通道。在一個以汽車為主的城市里,這個例外尤其特殊和暖心。零售單元和其他公共功能散布于廣場周圍的各樓層。一樓連接著一系列樓梯和自動扶梯,位于中庭的一個大型透明設施組成了通往地下和停車場的主要通道。

            水平和垂直的公共空間布局形成各種功能區,創造出動態、垂直堆疊的城市體驗。

            景觀事務所以一個平衡城市豐富性和密度的柔軟圖層,來向首爾文化和景觀致敬。首爾的山脈主宰著這座城市,無論地理還是文化意義。于是,景觀事務所希望在廣場上模仿出類似的形態。

            green community hub
            When asked to design a green play and community plaza for the shopping mall, we soon realised that we should take the space for what it really is. We resisted the temptation to view it as a piece of nature within the shopping mall. Rather we saw it as a green urban central park plaza, serving the entire community. A unique space, conveniently located at the intersection of a network of green parks, that surround and connect the whole new development. A new public realm that is inviting to all users, an attractive place that enables multiple ways of engagement; to take a break from daily routine, to spend time with friends and family, to play, be active, to socialize and to be enticed to go shopping. And as a bonus, it will attract new and reoccurring visits to the shopping mall.

            a stacked city
            The public plazas of the mall are located on street level, directly linked to the surrounding green corridor, offering easy uninterrupted pedestrian access from all sides. A surprising and welcoming exception in a city that is dominated by cars. Retail units and other public functions are placed around the plaza at different floor levels. The first floor is connected by series of stairs and escalators, while the main access to the lower level and the car park is organised via a large transparent atrium.
            The lay-out of the public space, with direct horizontal and vertical access to a wide variety of functions, creates the experience of being in a dynamic, vertically stacked city.
            We counterbalanced this urban richness and density by introducing a softer layer that pays homage to the landscape and culture of Seoul. The hills and mountains of Seoul dominate the city, both in a geographical as in a cultural sense. We envisioned part of the plazas to have a similar green and rolling quality.

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第6張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第7張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第8張圖片

            三個中心

            場地中使用的植物和樹種發現于周邊場地,形成景觀的延續,把柔軟的景觀與更廣闊的背景聯系起來。景觀敘事就表現在公共空間的綠化和周圍環境的材料中。

            山丘布局手法——各類韓國本土多年生植物、灌木、觀賞草和高大松樹組成的茂盛綠色山丘——形成起伏的景觀,幫助構建和組織整個空間。山丘隔出用于游戲和用于活動的兩個不同功能廣場,同時又保證視線通達性和鄰近零售單元的可達性。中庭是第三個主要的公共場所,本來只是流通空間,但景觀事務所將其規劃設計為一個消磨時間的地方。中庭的高架部分是樓梯,部分是有熒幕的表演舞臺,部分是游樂場。


            游戲和社區廣場

            基于任務書要求,景觀事務所把商圈廣場設想為Arcloud社區的新公共場所:足以豐富日常生活節奏的極具吸引力空間。商場的氛圍是多樣的,容納各種各樣的空間和活動,隨晝夜和四季有明顯的變化。

            社區廣場周圍是連綿起伏的綠色山丘。這種簡潔的手法創造出開放的多功能活動空間,中心舞臺可以用于表演,而周圍碗狀的地表在蓄水后,在夏天可用作噴泉。

            three central cores
            The continuation of the surrounding landscape is brought into detail through the uses of similar plant and tree species found in the surrounding landscape, connecting the soft landscape back to the broader context. The landscape story is shown in the public space greenery and materials from the direct surroundings.
            The strategically placed hills – green knolls of lush indigenous Korean perennials, shrubs, ornamental grasses and tall pine trees- form a rolling landscape and help frame and organise the entire space. They create two distinct plazas – one dedicated to play and the other for events – whilst respecting the need for clear sight lines and accessibility to the adjacent retail units. The third main public space is the atrium. Originally intended merely as a circulation space, we programmed and designed it as a place to spend time. The elevated floor in the atrium is part stairs, part performance stage or cinema and part playground.

            play and community plazas
            In line with the brief, we envisioned the plazas of the mall to be the new public realm for the Arcloud community: attractive and inviting spaces, aimed at celebrating the constantly changing rhythm of daily life. The mall’s atmosphere is diverse, with a wide variety of spaces and activities and with noticeable changes during the day and the seasons.
            The community plaza is surrounded by a landscape of green rolling hills. This simple gesture creates an open multifunctional event space with a centre stage that can be used for performances, while the surrounding bowl-like surface can be filled with water, to be used as splash pool in summer.

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第9張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第10張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第11張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第12張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第13張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第14張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第15張圖片

            地表鋪裝設計

            廣場獨特的鋪裝圖案受到韓國傳統Bojagi包裝布藝術紋樣的啟發,與柔和的山丘形成對比,在視覺上起到連接三個區域的作用。Bojagi圖案的強烈圖形線條融入鋪裝,使其既有吸引力,又充滿趣味性。

            Arcloud:一個交融、連接和互動的雕塑

            在這塊已經十分豐富的公共景觀區域上方,仍有可以互動的空間,景觀事務所構思了一個云朵形態的輕盈結構,用來連接公共空間主要功能核心。這是一個透明、可玩和互動的雕塑,照明集成系統使它可以不分晝夜地吸引游客。

            該結構不僅僅是看上去與每個樓層連接,但可以從商場的不同樓層進入。它如同雕塑,外表無定形,內部呈現幾何形態,連接著人、地方和活動。它從中庭升起,延伸到玻璃墻外,通向兩個廣場,如同強大的視覺符號,將這些區域相互連接。

            雕塑的一部分可以作為游戲區:在中庭綠地,孩子們可以使用各種攀爬元素爬上建筑內部,并在懸掛的休息網上放松。這些設施為中庭這個流通空間賦予了更多可能性。在游戲廣場,云雕塑由兩個大型游戲塔支撐。這兩座塔通過一條高7m的棧橋相連,貫穿整座雕塑。孩子們可以爬上去,穿過“云層”,然后繞著另一邊的游戲塔滑到地面。

            雕塑“漂浮”在商場公共空間的想法,出自客戶對功能的需求:既需要地面的游樂場、遮陽系統,還需要設計出標志性的獨特元素,同時商店正面不能被遮擋。

            景觀事務所在設計過程的早期階段,就傾向于用一個強有力的形態將所有需求結合在一起,而不是為每個空間設計單獨的解決方案。

            Arcloud通過幾何結構建造,哪怕跨度長也能自我支撐,但它看起來更像漂浮且無定形的雕塑。這種結構有很大的潛力:它可以是燈光秀、投影這種藝術裝置或戶外表演的完美設置和載體網格。

            graphic paving design
            A distinct floor pattern, inspired by the vernacular Korean wrapping cloth and art form Bojagi, contrasts with the softer hills and visually links the three main public zones. The strong graphic lines of the Bojagi pattern are integrated in the paving design making it appealing and together playful.

            Arcloud: an interlinking and interactive sculpture
            Floating above this varied public landscape, and at some points touching it, we conceived a lightweight and cloud-like structure connecting the main functional cores of the public space. It is a transparent, playable and interactive sculpture that will attract and engage visitors during both day and night-time as it integrates an atmospheric lighting system.
            The structure visually links multiple levels and is accessible from different floors of the shopping mall. It is a sculpture – amorphous on the outside, geometric on the inside – that connects people, places and activities. Rising from the atrium, it stretches outside the glass walls, going towards the two main plazas: it interlinks these areas while keeping one strong identity.
            A part of the sculpture is accessible as play zone: from the parking level in the atrium children can climb up inside the structure using various climbing elements and relax on a suspended lounge net. This attraction makes the atrium much more than just a circulation space. In the Play Plaza, the cloud sculpture is supported by two large play towers. The two towers are interlinked via a routing through the sculpture, at approximately seven metres above the floor below. Children can climb up, find their way through the cloud and slide all the way down around the play tower on the other side.
            The idea for the sculpture ‘floating’ through the mall’s public space was developed from the client’s vast set of demands and functions to be hosted: ranging from a playground, a shading system and the idea to develop an outstanding unique element, while maintaining shop facade visibility.
            Since the early stages of the design process, we went for the idea of rising one strong shape that could hold and tie together all the demands, instead of designing solitary solutions for each space.
            The Arcloud has the appearance of a floating, amorphous sculpture even though it is built using a geometric construction, able to self-support on long spans. This structure has a great potential: It can be the perfect setting and carrier grid of an art installation or for an outdoor performance, involving light spectacle and even projections.

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第16張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第17張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第18張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第19張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第20張圖片

            以首爾為象征

            很難以一部作品或一句話來準確形容首爾。它確實是一個多層次、多方面的大都市,傳統和未來交織,人口稠密,但綠地也充盈,居民喜歡開車,喜歡戶外活動,從漢江平原延伸到城市周邊的的丘陵山脈連綿起伏。在設計游戲和社區廣場時,建筑師考慮了以上所有概念和調研結果,確保所設計的公共區域可以進行日常生活,與首爾市一樣豐富多彩、層次分明和充滿活力。

            Seoul as metaphor
            It is hard to pinpoint the essence of Seoul in a single work or even a sentence. It truly is a multi-layered and multi-faceted metropolis, simultaneously steeped in tradition and future oriented, densely populated but still reasonably green, its inhabitants as car loving as they are outdoorsy, and its geography varied, from the flatlands along the plains of the river Han to the rolling hills and mountains that surround the city. We took all these notions and observations into consideration when designing the play and community plazas, ensuring we created a public area – a neighbourhood hub – that would celebrate daily life, therefore echoing, and be as rich, layered and dynamic as the city of Seoul itself.

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第21張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第22張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第23張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第24張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第25張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第26張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第27張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第28張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第29張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第30張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第31張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第32張圖片

            這是一個漂浮“云層”與起伏“山丘”的故事第33張圖片

            項目信息
            景觀事務所:Carve
            設計年份:2020年
            完工年份:2023年
            設計師:Carve景觀事務所、BLAD工作室
            其他合作方:Walter Ryu, INPACT
            項目類型:寫字樓/辦公樓/娛樂設施/住宅區公園
            客戶:Uri En, Daewoo
            地點:韓國,首爾
            項目面積:約7200㎡
            Carve景觀事務所設計團隊: Elger Blitz, Elke Krausmann, Gaia Glereani, Jasper van der Schaaf, Wilco Spruijt, Susanna Vissani

            Project Data
            Landscape Architecture: Carve
            Design: 2020
            Completion: 2023
            Design: Carve in collaboration with studio BLAD
            External collaborators: Walter Ryu, INPACT
            Type: Corporate/Company Garden / Playgrounds / Residential Parks
            Client: Uri En, Daewoo
            Location: Seoul, South Korea
            Area: ca. 7200 m2
            Carve team: Elger Blitz, Elke Krausmann, Gaia Glereani, Jasper van der Schaaf, Wilco Spruijt, Susanna Vissani
            IG: carve_nl, studio_blad

            【專筑網版權與免責聲明】:本網站注明“來源:專筑網”的所有內容版權屬專筑網所有,如需轉載,請注明出處

            專于設計,筑就未來

            無論您身在何方;無論您作品規模大;無論您是否已在設計等相關領域小有名氣;無論您是否已成功求學、步入職業設計師隊伍;只要你有想法、有創意、有能力,專筑網都愿為您提供一個展示自己的舞臺

            投稿郵箱:submit@iarch.cn         如何向專筑投稿?

            掃描二維碼即可訂閱『專筑

            微信號:iarch-cn

            登錄專筑網  |  社交賬號登錄:

             匿名

            沒有了...
            評論加載中,請稍后!

            景觀 (793 articles)


            商業區景觀 (288 articles)


            購物中心 (119 articles)


            韓國 (352 articles)


            首爾 (131 articles)


            Carve (4 articles)



            久久亚洲综合网站_超级碰人人超碰超国产_亚洲成a人v欧美综合天堂_国色天香精品一卡二卡三卡
            <p id="jf3xn"></p>
              <meter id="jf3xn"></meter>

              <ol id="jf3xn"></ol>
              <ol id="jf3xn"></ol>

                    <ol id="jf3xn"></ol>

                    <sub id="jf3xn"></sub>

                      <dfn id="jf3xn"></dfn>